Annons
Annons


Bästa sillen till jul – recept

Vilken sill kan du inte vara utan på julafton? Oavsett vilken högtid det är, så måste jag ha Brantevikssill. Mitt snabba och enkla recept på Brantevikssill är omtyckt av många. Recepten på tomatsillen och örtsillen är riktigt fina de med!


3 goda och enkla sillrecept! perfekt till jul!

3 goda och enkla sillrecept! perfekt till jul!

SANDRAS SNABBA BRANTEVIKSSILL

Detta enkla och snabba recept ger en himla fin smak av äkta brantevikssill!
• 4 pers • ca 30 min + tid i kylen

2 burkar 5-minutersssill, à 420 g
1 ½ msk hela vitpepparkorn
1 ½ msk hela kryddpepparkorn
5 lagerblad
1 gul lök
1 rödlök
1 dl hackad dill och gräslök, 20–30 g, fryst eller färsk
2 dl strösocker
½ tsk finkornigt salt

  1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.
  2. Mortla pepparn och krossa lagerbladen. Skala och finhacka lök och rödlök.
  3. Blanda ihop löken, pepparn och lagerbladen med örter, socker och salt.
  4. Varva kryddblandningen med sillbitarna i en väl rengjord burk. Låt sillen stå minst 1 dygn.

ÖRTIG YOGHURTSILL MED LIME
Den här sillen går utmärkt att äta direkt men får mer smak efter 1–2 dagar i kylen.
• 4 pers • 15 min

Annons

1 burk 5-minuterssill, à 420 g
3 dl grekisk yoghurt
1 dl finhackade färska eller frysta örter, 20–30 g t.ex gräslök, dill, persilja
skal av 1 lime
salt och peppar
ev några droppar saft av lime

  1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.
  2. Rör ihop yoghurt, örter och finrivet limeskal. Smaka av med lite salt och peppar. Pressa eventuellt i några droppar limesaft för extra smak. Blanda ner sillen. Låt gärna stå och dra i 1–2 dagar i kylen innan servering.

SÖTSUR TOMATSILL
Den här sillen går utmärkt att äta direkt, men smakar godast efter 1–2 dygn i kylen.
• 4 pers • 20 min
1 burk 5-minuterssill, 420 g
250 g små röda tomater
½ dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl syltsocker
12 kryddpepparkorn
3 torkade lagerblad

  1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.
  2. Lägg resterande ingredienser i en kastrull. Koka ihop till en marmeladliknande konsistens, 10–15 minuter. Rör gärna runt under tiden.
  3. Låt kallna och blanda sedan ner sillen. Lägg upp i väl rengjord burk.

PUSS//Sandra

Av Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar