Annons
Annons


Det perfekta ägget!

Vi har alla varit där! Det är för löst, går knappt att skala och svordomarna haglar. Det blev för hårt, så skulle man visslat hade ägget rykt som torra brödsmulor ur munnen. Hur ska man göra för att få till det perfekt kokta ägget?


Det perfekta kokta ägget ska vara krämigt!

Det perfekta kokta ägget ska vara krämigt!

Mitt perfekta ägg är medelstort. Jag lägger det i en kastrull med kallt vatten. Sen tar jag tiden från det att vattnet har börjat koka. 6 minuter.
Då blir det sådär perfekt krämigt! Inte för löst, inte för hårt.

Annons
Minska ner tiden till 4-5 minuter så blir det krämigt, med en gula som är något lösare i mitten. Gott på en knäckemacka!

Minska ner tiden till 4-5 minuter så blir det krämigt, med en gula som är något lösare i mitten. Gott på en knäckemacka!

En liten lathund över olika koktider för att få det perfekta kokta ägget!

En liten lathund över olika koktider för att få det perfekta kokta ägget!

Givetvis kan både den mänskliga faktorn och andra orsaker spela in, men 6 minuter från det att vattnet börjat koka, brukar bli rätt fint!

5 Äggiga fakta!

  1. Är ägget färskt? Testa genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Ligger ägget ner helt och hållet mot botten är det färskt. Gamla ”ägg ställer sig upp”/flyter vid ytan i vattnet.
  2. Ägg är, förutom en perfekt proteinkälla, även fyllt av vitaminer och aminosyror.
  3. Och om du inte äter ofantliga mängder ägg, så är det inga problem att käka ägg varje dag. Till frukost, eller till lunchens tonfisksallad eller bara på en macka som en enkel middag.
  4. Oändliga möjligheter! Kokt, stekt, pocherat, äggröra, i en kaka, i en sallad. Finns det något annat livsmedel som är så här bra?
  5. Ägg sägs även vara en symbol för livet och fruktbarheten. Om det stämmer vet jag faktiskt inte, men det låter himla fint så vi kör på det!

Puss//Sandra

Bild: privat Instagram och Shutterstock

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar