Annons
Annons


Härlig och klassisk nyårsmeny!

Klassisk nyårsmeny med twist! Vad sägs om en enkel förrätt med hummer och mango eller en vit chokladfondant med saffran! I nr 53 finner du ytterligare 2 härliga menyer.


Enkel förrätt med hummer!

Enkel förrätt med hummer!

Lyxig hummersallad på ostgratinerad smördeg

Snabb och lyxig förrätt! Mår bäst av att göras strax före servering, men du kan ta ur hummerköttet och förbereda flarnet några timmar innan.
• 4 pers • 30 min
2 kokta humrar
250 g fryst tärnad mango
100 g färsk bladspenat
smör till stekning
Smördegsflarn
1 smördegsplatta, ca 10×15 cm
1/2–1 dl riven vällagrad ost
Citron- och gräslökshollandaisesås
150 g smör
4 äggulor
1–2 tsk pressad saft av citron
3–4 droppar tabasco
peppar
1 krm salt
2 tsk hackad gräslök
rivet citronskal av 1 citron
Topping
löjrom
gräslök

Annons

1. Sätt ugnen på 225°. Låt mangon tina.
2. Klyv hummerstjärten på längden och pilla ut köttet. Även klorna. Beräkna en 1/2 stjärt + 1 klo till varje person.
3. Dela smördegsplattan i 4 bitar. Lägg på en bakpappersklädd form, nagga med gaffel och strö över osten. Grädda i ugnen tills osten smält och är gyllenbrun, 5–8 minuter.
4. Hollandaise: Smält smöret. Ställ åt sidan så bottensatsen (det vita) sjunker till botten.
5. Vispa äggulor och citronsaft över vattenbad till fluffig konsistens. Dra kastrullen från plattan och tillsätt smöret droppvis (ej bottensatsen), vispa tills såsen börjar tjockna. Smaka av med tabasco, salt och eventuellt peppar. Vänd ner gräslök och rivet citronskal strax före servering.
6. Lägg upp flarnen på små portionstallrikar. Fräs hastigt upp mango och spenat i en panna med smör eller olja. Fördela på flarnen tillsammans med hummer. Toppa med hollandaisesåsen. Toppa med löjrom och gräslök.
Tips!
Är du inte bekväm med att göra din egen hollandaisesås så finns färdig på burk, tex Lallerstedts. Sätt piff på den med gräslök och rivet citronskal.

tournedos

Klassisk oxfilé.

Tournedos med potatisgratäng

I stället för tournedos går det bra att helsteka en oxfilé som du skär i skivor vid servering. Men tänk på att tillagningstiden är längre när du steker en hel bit.

• 4 pers • ca 1 tim 15 min
4 bitar tournedos av oxfilé à ca 125 g
olja/smör till stekning
2 msk torkad timjan

Potatisgratäng
400 g potatis
3–4 vitlöksklyftor
1–2 rödlökar
ca 4 dl vispgrädde
3 msk konc grönsaksfond
salt och peppar
1/2–1 dl smakrik riven ost till gratinering

Lökfräs med bacon och äpple
250 g steklök
140 g tärnat bacon
1–2 äpplen
Panerad sparris
12 vita sparrisar
1/2 dl ströbröd
1 msk torkad dragon
1 ägg
1/2 dl vetemjöl

1.Tvätta och skiva potatisen. Skala och riv vitlöken. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull. Häll över grädden och fonden. Sjud utan lock under omrörning tills potatisen mjuknat, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form, strö över ost och gratinera klart i ugnen under tiden köttet vilar.
2. Skala smålökarna. Stek mjuka med bacon i en panna. Baconet släpper fett, men tillsätt lite olja vid stekningen om det behövs. Klyfta äpplet, lägg ner i pannan och låt det mjukna. Godast att göra precis vid servering.
3. Skala sparrisen och skär av nedre biten. Blanda ihop ströbröd med dragon, vispa upp ägget. Panera sparrisen i mjöl, ägg och sist ströbrödet. Se till att de är väl täckta. Stek sparrisarna mjuka och gyllenbruna i smör eller olja i en stekpanna, ca 4 minuter. Stek dem strax innan rätten ska serveras.
4. Sätt ugnen på 125. Torka av köttbitarna och bryn dem på hög värme i en panna med olja och smör. Krydda rejält med salt, peppar och timjan. Tilllaga klart i ugnen. Räkna med ca 30 minuter om köttet ska vara rosa.
5. Servera köttet med potatisgratängen, panerad sparris och lökfräset med bacon och äpple.

Tips!
En köttermometer är bra att ha om du vill hålla koll på innertemperaturen och vara säker på att få rätt stekgrad. Blodig (rare), ca 55, rosastekt (medium), ca 62, eller genomstekt (well done) – nej, av smakmässiga skäl kan vi inte rekommendera att servera oxfilén genomstekt.

Kladdig chokladfondant på vit choklad och saffran!

Kladdig chokladfondant på vit choklad och saffran!

Vit chokladfondant

• 4–6 pers • 45 min
75 g smör
1 kuvert saffran, 0,5 g
100 g vit choklad
1/2 dl florsocker
1 1/2 ägg
1 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formarna
1/2 dl färdigkokt kondenserad mjölk med chokladsmak
Garnering
hackad vit choklad
resterande kolasås från burken

1. Sätt ugnen på 175. Smält smöret ihop med saffran på låg värme. Finhacka chokladen och låt smälta i smöret under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner florsocker och ägg. Sikta ner mjölet och blanda väl.
2. Smörj och bröa 6 bakformar i metall, ca 6 cm i diameter och ca 4 cm höga. Fyll formarna upp till ca 1 cm från kanten.
3. Spritsa eller klicka ner ca 1 tsk kolasås i varje form. Kolan sjunker ner och omsluts av kaksmeten under tillagningen i ugnen. Spara resten av kolasåsen för att använda som tillbehör.
4. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter. De ska vara lite mjuka på toppen, men får inte ”gunga”. Ta ut ur ugnen och låt vila ca 5 minuter innan de stjälps upp.
5. Strö över hackad vit choklad. Servera med valfri glass!

Recept och styling: Sandra Palmqvist

Bild: Christina Uhlin

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar