Annons
Annons


Kladdkakans dag!


Idag är det kladdkakans dag!

Vill påstå att det är en av årets bästa dagar. Dessutom på en fredag. Kan ju inte bli bättre!

Vi på Allers firar dagen med att starta en helt ny sida på Facebook: Alla vi som älskar kladdkaka!

Enligt en undersökning som Arla gjort kommer det idag att ätas över 2 miljoner kladdkakor i vårt avlånga land!

I nummer 45 hade vi en dubbel kladdkaka med nougattäcke. Här hittar du receptet:

Dubbel kladdkaka med nougattäcke.

DUBBEL KLADDKAKA MED NOUGATTÄCKE

10–12 pers   ca 30 min + tid i ugn

MÖRK CHOKLAD

125 g smör
125 g mörk choklad
125 g florsocker, ca 2 1/2 dl
60 g vetemjöl, ca 1 rågad dl
1 1/2 ägg, rumstempererat
2 dl frysta hallon, ca 100 g

VIT CHOKLAD

125 g smör
125 g vit choklad
125 g florsocker, ca 2 1/2 dl
60 g vetemjöl, ca 1 rågad dl
1 1/2 ägg, rumstempererat, ej kylskåpskallt
finrivet skal av en tvättad citron

NOUGATTOPP

250 g nougat
1 dl nutella

GARNERING & SERVERING

lättvispad grädde, smält nougat, flagad choklad, bär

1. Ta fram samtliga ingredienser och två kastruller. Smält smöret till respektive smet i vardera kastrull på låg värme. Hacka chokladen. Sätt ugnen på 175°.

2. När smöret är smält, rör ner choklad och florsocker till respektive smet. Rör ihop kraftigt med en ballongvisp. Dra av från värmen när smeten är smält och slät. Finriv citronskalet och rör ner i den vita chokladsmeten tillsammans med mjöl och ägg. Rör ner mjöl och ägg i den mörka chokladsmeten.

3. Klä en rund bakform med avtagbar botten med bakpapper och smörj kanterna. Häll i den mörka chokladsmeten.

4. Strö ut hallonen.

5. Häll den vita chokladsmeten ovanpå den mörka.

6. Baka i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna. Låt gärna stå över natten.

7. Smält nougaten i vattenbad tillsammans med nutellan, häll på när kakan har svalnat. Ställ hela formen kylskåpskallt. Gärna över natten.
Servering: Ta ur kakan ur formen och låt den bli rumstempererad, ca 30 minuter. Garnera och servera med exempelvis smält nougat, flagad choklad och/eller bär och lättvispad grädde!

 

Det finns oändligt många olika sorters kladdkakor, och inte bara med choklad som nog är den vanligaste. Nedan får du en bildserie med härliga kladdkakor.

Vit chokladkaka med hallon.

Vit chokladkaka med hallon.

Kladdig chokladfondant med smörig kola i mitten.

Kladdig chokladfondant med smörig kola i mitten.

Vit chokladkladdkaka med björnbär. Mmm...

Vit chokladkladdkaka med björnbär. Mmm…

En mörk liten godbit.

En mörk liten godbit.

 

Bon appetit!

//Sandra

 

 

 

 

 

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar