Annons
Annons


Krämig rotfruktsgratäng!

Gratänger är som bäst när de är krämiga, enkla att göra och räcker till många. Här får du ett enkelt och smarrigt recept!


Krämig rotfruktsgratäng

♦ 4-6 pers ♦ ca 45 min

ca 1 ½ kg kålrot, morot, potatis
ca 2 liter kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
400 g chèvreost
4 vitlöksklyftor
400 g naturell färskost
salt och peppar

1. Tvätta bort eventuell jord och skiva ner rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och cirka 1,5 cm i tjocklek.
2. Koka mjuka i kycklingbuljong, ca 10 minuter, eventuellt kortare tid. Vätskan ska täcka under hela koktiden. Låt rinna av och lägg sen i ugnsfast form med kant. Buljongen kan du spara och använda som grund till en soppa.
3. Värm grädden i en kastrull, ta av från värmen och smula ner chèvren. Riv vitlöken, vänd ner tillsammans med färskosten och smaka av med salt och peppar.
4. Häll såsen över rotfrukterna och tillaga klart i varm ugn på ca 180° i 15–20 minuter tills fint gyllenbrun.

Annons

Tips! Du behöver inte skala rotfrukterna om du inte vill. Jag personligen gör det aldrig. Så länge det inte finns någon jord kvar. Och använd gärna närodlade grönsaker.
Tips 2! Gör en magrare gratäng genom att byta ut en del, eller all vispgrädden mot buljongen som grönsakerna kokt i. Eller skippa grädden och färskosten och gör en béchamelsås enbart på mager mjölk. Då behöver du cirka 5 dl sås för att täcka rotfrukterna.

Basta bjudmaten är gratang!

Bästa bjudmaten är gratäng! Servera till en stek, helstekt lax eller bara kallskuret och en sallad!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar