Annons
Annons


Snabb sill till midsommar!

Sill hör midsommar till! Här får du 3 enkla och snabba recept på sill. Låt de sen stå i kylen och gotta sig ett dygn eller två och du har ditt på det torra! Glad midsommar!


Krämig skagensill
4 port 20 min + tid i kyl

1 burk 5-minuterssill, ca 420 g
100 g skalade räkor
2 msk hackad dill
½ dl majonnäs
1 dl gräddfil
salt och peppar
ev några droppar citron

Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.
Rör ihop resten av ingredienserna, inklusive räkorna. Smaka av med salt, peppar och citron.
Vänd ner sillen. Låt stå ett dygn för finast smak.
Servera gärna varje portion i en liten burk med kokt potatis och kokt ägg

Sandras stekta och inlagda
4 port 30 min + tid i kyl

16 färska sillfiléer med skinn, men avklippt fena
salt
peppar
1 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
ca 2 msk smör till stekning
1 gul lök
2 dl ättika 12%
1 dl vatten
2 ½ dl strösocker
½ tsk salt
5 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn

Annons

Klipp av ryggfenan om det inte är gjort. Salta och peppra sillen på både skinn- och köttsidan. Blanda ihop ströbröd och mjöl. Vik filéerna dubbla, skinnsidan utåt, och vänd i mjölblandningen. Stek gyllene i riktigt smör.
Skala och skiva löken. Koka upp lagen med kryddorna. Låt svalna. Lägg sill i förvaringskärl, varvat med den skivade löken, och slå över lagen. Ställ i kyl och låt gärna stå minst 1–2 dagar för bäst smak.
Ät som den är med kokt potatis och gräddfil eller som en mindre rätt på en grov brödskiva.

 

Rädis- och rödlökssill
4 port 20 min + tid i kyl

1 knippe rädisor, ca 10 st
1 rödlök
1 brk hela filéer 5-minuterssill, ca 420 g
½ dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
5 lagerblad

Tillbehör
knäckebröd
gräslök

Ansa rädisorna och skiva tunt. Skala rödlöken och skiva tunt.
Skölj och låt sillen rinna av. Lägg sill och rädisor i en burk.
Koka upp lagen. Låt svalna. Slå över sillen. Låt stå 1–2 dygn för finast smak.
Givetvis kan du skära ner sillen i bitar, om du inte vill servera hela sillfileér. Servera med t ex knäcke eller kokt potatis.

 

PUSS//Sandra

Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar