Annons
Annons


Var sätter man plåstret när såsen skurit sig?


I onsdags ringde väckarklockan okristligt tidigt (kl. 05.00)

Klockan 06.30 vankades det frukost och föreläsning i Landskrona. Jan Boris-Möller var på plats. En gammal räv, som de säger inom restaurangbranchen.

Annons

Han gjorde entré för det svenska folket 1987 med tvprogrammet ”Här är ditt kylskåp”. Underbart program!

Nu jobbar han mycket med kemin kring matlagning, en matforskare helt enkelt!

Jan gillar att sticka hål på gamla myter inom matlagning. Tex att köttet blir inte mörare eller smakar mer med marinering. Smakerna tränger inte in i köttet. Går lika bra att pensla på smakerna efteråt (men det visste vi egentligen eller hur?)

Citronvattnet med citronskivor som du dricker ibland, smakar egentligen inte citron! Det är doften av citron du känner. Citronens smak består av eterisk olja och det frigörs inte i vatten, utan lägger sig överst i vattenglaset och då är det doften näsan känner först. Därför tror du att det smakar citron.

Att man ska använda samma sorts vin som man dricker som till matlagningen? Svar Nej! Ibland smakar dyrt vin sämre i matlagningen pga att viner lagrade på ek kan ge besk smak.

Många nya och annorlunda teorier och väldigt intressanta saker berättade han om. Livligt, givande och himla roligt! Får ni chansen att gå på hans föreläsning någon gång tycker jag att ni ska göra det!

Föreläsning, Jan Boris-Möller

Föreläsning, Jan Boris-Möller

Jan Boris-Möller

Jan Boris-Möller

Inte den bästa bilden, men jag fick iallfall en idolbild! (nedan)

Jan boris-möller, Sandra Palmqvist

Jan boris-möller, Sandra Palmqvist

……och i provköket stoppades det korv för fulla muggar! Gott!

 

Gott slutresultat!

Gott slutresultat!

Med detta önskar jag er en fortsatt trevlig vecka!

Sandras blogg

 

 

 

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar