Annons
Annons


5 goda skäl att äta ägg

Ägg är något av en favorit hos mig! Gott, nyttigt och mättande. Och det finns så många sätt att tillaga det på. Så är det dessutom fyllt av vitaminer och nyttigheter!


  1. Ägg är proteinrikt livsmedel och därav mättande. Ett ägg innehåller ca 7 gram protein.
  2. Nästan oändlig variation i form av kokt, pocherat, stekt, omelette, varm äggröra, kall röra, mättande såser och bra grund i exempelvis pajer och frittatas.

Recept – äggmuffins med spenat, västerbottenost och formfranska!

Annons

3. Ägg ger massor av vitaminer, såsom A, D, B2, B12 och folat. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen, magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan.

Recept – egg in a hole!

4. Kolesterol i ägg?  Kolesterol i ägg orsakar inte för höga kolesterolvärden. Kroppen tillverkar drygt ett gram kolesterol per dag. Ett ägg innehåller 0,2 g kolesterol, dvs en femtedel av kroppens egen tillverkning. Mängden kolesterol i blodet avgörs av hur mycket fett vi äter. Man kan med gott samvete äta ett ägg per dag.

5. Och ägg är billigt!

Det perfekta ägget – så här gör du!

 

Recept: Sandra Palmqvist
Källa: Svenska ägg

   Läs mer om
Kommentera


Annons


5 goda skäl att äta ägg

Ägg är något av en favorit hos mig! Gott, nyttigt och mättande. Och det finns så många sätt att tillaga det på. Så är det dessutom fyllt av vitaminer och nyttigheter!


  1. Ägg är proteinrikt livsmedel och därav mättande. Ett ägg innehåller ca 7 gram protein.
  2. Nästan oändlig variation i form av kokt, pocherat, stekt, omelette, varm äggröra, kall röra, mättande såser och bra grund i exempelvis pajer och frittatas.

Recept – äggmuffins med spenat, västerbottenost och formfranska!

Annons

3. Ägg ger massor av vitaminer, såsom A, D, B2, B12 och folat. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen, magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan.

Recept – egg in a hole!

4. Kolesterol i ägg?  Kolesterol i ägg orsakar inte för höga kolesterolvärden. Kroppen tillverkar drygt ett gram kolesterol per dag. Ett ägg innehåller 0,2 g kolesterol, dvs en femtedel av kroppens egen tillverkning. Mängden kolesterol i blodet avgörs av hur mycket fett vi äter. Man kan med gott samvete äta ett ägg per dag.

5. Och ägg är billigt!

Det perfekta ägget – så här gör du!

 

Recept: Sandra Palmqvist
Källa: Svenska ägg

   Läs mer om


Annons

Laddar