Annons
Annons


Skreifiske i Norge!

Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nordNorges kust för att leka. Den långa vandringen i kallt och klara vatten ger torsken ett muskulösare, fastare och vitare och kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.


Skrei-kickoff på Myre i nordNorge för något år sedan.

Skrei-kickoff på Myre i nordNorge för något år sedan.

Omkring 500 miljoner torskar ger sig iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 % återvänder till Barents hav. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är skreibeståndet hållbart och i god tillväxt. Beståndet är MSC-certifierat och delar av det är KRAV-märkt. När leken är över i april flyter de befruktade äggen med strömmarna mot de näringsrika betesområdena i Barents hav där fisken spenderar sina första fem år innan den ger sig av på sin första vandring mot Nordnorges kust.

Annons
På denna resan var även krögaren och kocken Stefan Karlsson med. Vill du käka hans mat får du bege dig till Göteborg och restaurang SK Mat och människor.

På denna resan var även krögaren och kocken Stefan Karlsson med. Vill du käka hans mat får du bege dig till Göteborg och restaurang SK Mat och människor.

 

Från nos till fena
I Norge är man noga med att inget ska gå till spillo. Därför tas inte bara filéer, rom och kinder tillvara, utan även lever, bukslag, fena, huvud och tunga.

– Tungor färdas till Spanien, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien. Huvudet till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen åker hela vägen till Asien där den blir till en delikatess. Filén tar bland annat vi i Sverige hand om, där vi äter den som lyxig säsongsrätt på väl utvalda restauranger eller hemma, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges sjömatråd.

 

Fantastiska vyer!

Fantastiska vyer!

Ar skrei en torsk?

 

Tillagningsmetoder och variationer

Skrei passar utmärkt att både ugnsbaka, pochera, rimma, koka in eller steka. Den är dessutom nyttig. Skreien lagrar fett i levern och inte musklerna, det gör att skreien är en av de magraste fisksorterna som finns. Trots det är den rik på omega-3-fettsyror, mineraler, vitaminer och proteiner.

Stefan Karlssons recept: "White food". Rimmad skrei med krämig sås på blåmusslor och ostron samt ansjovisglacerade vita rotfrukter. Smörstekta brödsmulor. Vaktelägg.

Stefan Karlssons recept: ”White food”. Rimmad skrei med krämig sås på blåmusslor och ostron samt ansjovisglacerade vita rotfrukter. Smörstekta brödsmulor. Vaktelägg.

 

Kvalitetsmärket
De allra finaste torskarna väljs ut och får märket Skrei® i ryggfenan. Det är en garanti för att fisken håller högsta kvalitet. Fiskarna väljs ut, förpackas, behandlas och transporteras i enlighet med en definierad standard. Fabrikerna som packar och levererar skrei måste registreras och godkännas av Norges sjömatråd. Fisken ska packas inom 12 timmar från fångst och förvaras på is vid en temperatur mellan 0 och 4 grader.

Ar skrei en torsk?

 

Snabba fakta
Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
Skrei kommer från världens största torskbestånd, ett bestånd som är hållbart och i god tillväxt.
Skreien vandrar från Barents hav till Nordnorges kust för att leka januari-april, då den traditionsenligt fiskas och avnjuts färsk i säsong.
Skrei får bara kallas skrei mellan januari och april och kallas skrei även i Spanien och Frankrike.
Skrei som har märket Skrei® i ryggfenan är kvalitetsmärkt skrei och är behandlad och packad enligt en noga definierad standard som borgar för hög kvalitet

 

Källa: Norsk fisk
Foto: Marius Fiskum © Norges sjømatråd

sandrap

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar