Annons
Annons


Kära Mårten gås!

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november. Förr firades mårtensgås i hela Sverige, men i dag är det mest ett hygge som tar skede i Skåne.


Vad äter man då? En klassisk gåsmiddag serveras det en svartsoppa som förrätt. Svartsoppa är en soppa på buljong, sprit (såsom madeira och portvin), kryddor och blod. Typ. Den serveras ofta med krås eller t.ex en korv baserat på kråset. Därefter är det dags för den helstekta gåsen. Med tillbehör som äpple, katrinplommon, brysselkål, gelé, äpplemos och kaloristinn potatis som fått stekas i gåsfett och socker. Till dessert en skånsk äppelkaka. Skånsk äpplekaka består av både äpple och äpplemos. Smörstekta smulor av kavring, ev ströbröd med socker och kanel. Det varvas i en form och sen hyvlas det smör över toppen. Serveras med vaniljsås. Men alla har sina recept, trix och smaksättningar. När jag jobbade som kock var detta en period man inte längtade efter, men väldigt populär bland gästerna!

Annons

Vill du göra en enklare variant på den skånska äppelkakan passar detta recept dig!

Jag kommer nog inte att tillaga en gås. Körde in en kalkon i söndags och vi äter de sista resterna av den nu…

Första kalkonmiddagen var med rödkål, gelè, gräddsås. Sen hade jag fyllt den med äpple och dadlar. Kryddat den överdrivet mycket med salt, peppar, smält smör från Vitaby kyrkby mejeri och lite soja. Till det kokt potatis och västeråsgurka från faster Kylla som jag fortfarande hade lite kvar av. Nu övergår resterna i sallad, omelette, macka o.s.v. 3,5 kg kalkon är mat för många dagar till två personer. Nisse (vår valp) fick inget. Sen satte jag en buljong på skrovet. Det blir den bästa buljongen. Tyvärr inga fina bilder från middagen. Helstekta fåglar är liksom inte så vackra när du väl börjat karva i dom, och när jag äter sås och potatis, så mosar jag ner potatisen i såsen och rör runt…

Men gott var det! På mitt instagram kan du hitta en kort film från den middagen och få en skymt av kalkonen.

Puss//Sandra

sandrap

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar