Annons
Annons


Kladdig choklad- och apelsinkaka

Jul och nyår är förbi, men det betyder inte att man måste sluta äta bakverk. Du vet väl att det som räknas är det du äter mellan nyår och jul. Inte mellan jul och nyår! God fortsättning!


 

En enkel krämig kaka perfekt till helgen!

Chokladkaka med apelsin

24 bitar 1 timme

250 g mörk choklad
250 g smör
250 g florsocker, ca 5 dl
½ dl potatismjöl
4 ägg
3 apelsiner, finrivet skal + saft av en
1 krm salt
200 g mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
Tips!
Om du vill lägg på t.ex dumlekolor innan toppingen har stelnat helt! Eller hackad apelsinchoklad.

Annons

Hacka den mörka chokladen fint. Blanda florsocker med potatismjöl och salt.
Skär ner smöret i bitar och smält i en kastrull. Dra av från värmen och tillsätt hackad choklad, apelsincest, apelsinsaft av en apelsin och florsocker under omrörning och rör tills slätt.
Separera äggulor och äggvitor.
Låt chokladsmeten svalna något och tillsätt äggulorna. Smeten kan se skuren ut, men kommer att gå ihop när du rör.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner. Blanda väl.
Häll upp i en bakpapperklädd form 35×25 cm och baka i nedre/mitten delen av varm ugn på 175° i 35 minuter. Låt svalna helt.
Hacka mjölkchokladen fint. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills slät. Lägg på på kakan. Sätt kakan i kyl över natten. Skär kakan med en varm kniv och låt gärna bitarna vara lite rumstempererade vid servering.

Recept och bild: Sandra Palmqvist

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar