Annons
Annons


Kvinnlig stjärnglans – Stellagalan

I Allers nr 1 kunde du läsa om Stellagalan! Galan för, av och med kvinnor. Igår gick den äntligen av stapeln och här är alla fantastiska vinnare!


Igår mottog de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi på STELLA-galan sina priser och diplom. Det delades ut priser i totalt 9 olika kategorier – från bagare och kock till sommelier och bartender.

STELLA-galan hölls på restaurang Gondolen i Stockholm, som drivs av Anna Lallerstedt.
”- Det är dags för kvinnor att ta plats på scenen, säger Anna.”

Alla vinnare mottog diplom samt en STELLA-middag på restaurang TAK i Stockholm signerad Frida Ronge. Dessutom bjuds de på det internationella Parabere Forum, ett globalt nätverk för kvinnor inom gastronomin som hålls 4–5 mars i Malmö samt middagen Glocal Cooking på Gro’up 4 mars. Vinnaren av STELLA-Hederspris förärades även en specialdesignad skulptur av konsthistorikern och matboksförfattaren Charlotte Birnbaum (tallrik nr 9 i Gastronomiska Akademien).

Till själva galan bjöds i år enbart kvinnliga gäster in och det är enbart kvinnor som planerar och arrangerar galan. Arrangörerna vill visa att det finns gott om kvinnor i mat- och dryckesbranschen och att samtidigt tydliggöra detta rent visuellt.

Hur det blir i framtiden är ännu inte beslutat, tiden får utvisa om jämställdheten utvecklats positivt, vilket är målet. Då avvecklar vi oss själva.

Årets STELLA – Bagare 2017: Maria Printz
Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden.
Juryordförande: Nik Annika Märak

Årets STELLA – Bartender 2017: Josephine Sondlo

Att använda ordet ”proffs” för att beskriva denna bartender ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas hon imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av denna stjärna.
Juryordförande: Karoline Nordefors

 Årets STELLA – Kock 2017: Saori Ichihara
Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.

Juryordförande: Elvira Lindkvist

Årets STELLA – Konditor: Liv Sandberg
Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har denna konditor slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och stor skicklighet. Sammantaget är hon, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer.

Juryordförande: Nilla Märak

Årets STELLA – Media 2017: Anna och Fanny Bergenström

Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång… Alltid med en egen ton, och ofta med en förbättring av grundreceptet. Dessa vinnares inflytande över svenska folkets matvanor har varit – och är fortsatt– stort. Tillsammans visar de att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Juryordförande: Anna Gidgård

Årets STELLA – Mentor 2017: Malin Söderström
Vinnaren har under sin karriär – på ett både prestigelöst och ödmjukt sätt  – stöttat och lyft andra kvinnor i branschen. Samtidigt har hon modigt utmanat sig själv att gå utanför sin ”comfort zone”, och peppat andra att våga göra detsamma. Vinnaren är helt enkelt en solklar förebild – som matlagare, chef och krögare. 

Juryordförande: Elvira Lindkvist

 Årets STELLA – Servis 2017: Sara Simu
Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar denna vinnare sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.

Juryordförande: Anna Antonia Svedberg

 Årets STELLA – Sommelier 2017: Beatrice Becher

Som en av Sveriges stora dryckesprofiler har hon ingjutit respekt hos kollegor med sina djupa kunskaper om vin och det medföljande sommelierhantverket. Med flertalet imponerande placeringar på prispallar både i och utanför Sverige, och som omtyckt poddpratare och frontfigur på en av Stockholms bästa vinbarer är hon en självklar vinnare.

Juryordförande: Maja Berthas

Årets STELLA – Hederspris 2017: Karin Fransson

Med passion och uthållighet inom många områden har denna matnestor inspirerat generationer av svenska kockar. Hennes banbrytande matlagning kännetecknas av stor kärlek till råvarorna. Den ständiga platsen i toppskiktet i mat-Sverige, parat med hennes inspirerande livsgärning gör henne till en mycket värdig och självklar vinnare.

Juryordförande: Ella Nilsson

Om STELLA-galan:
STELLA-galan prisar proffs, enbart kvinnliga proffs, inom mat och dryck. Det är det som skiljer galan från andra galor och tävlingar inom mat- och dryckesbranschen. STELLA-priserna delas ut för att lyfta, hylla och prisa kvinnor, eller personer som identifierar sig som kvinnor. Att skapa fler kvinnliga förebilder är ett av syftena då det är viktigt för branschens framtid att visa för nyutexaminerade kollegor att det både går att göra karriär och trivas i branschen.

Idén till STELLA-galan har vuxit fram i ett nätverk på Facebook, ”Kirke – Kraftkvinnor i Köket”. I nätverket finns kvinnor från hela Sverige som är proffs – kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer av olika slag. Alla med kunskap och intresse av mat och dryck. STELLA-galan är en ideell förening.

 

Av: Sandra Palmqvist
Källa: www.stellagalan.se

Annons
   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar