Annons
Annons


Lilla örtskolan med stjärnkocken Paul Svensson!


Härförleden fick jag vara med på ett örtevent i Malmö som Spot & Tell arrangerade tillsammans med SPISA.

SPISA gav en presentation om deras färska och ekologiska kryddor + en liten örtskola.

Stjärnkocken Paul Svensson bjöd på en fantastisk 8-rätters avsmakningsmeny. Några av rätterna var råbiff med buskkrasse, pocherat lantägg med lakritsrot och dragon, torsk med mynta, ärtor och brynt smör.

Annons

Här kommer matnyttiga fakta om några av våra mest använda örter:

Dill – ett knippe ovanför dörren håller trolldom borta. Syrlig och frisk i smaken och gott till kyckling och ljust kött.

Basilika – släktet omfattar ca 150 arter. Syrlig, pepprig och viss sötma. vattnas ”underifrån” annars dör den och underbar till jordgubbar, skaldjur och ost.

Dragon – ”estragon” betyder liten drake, är bra för matsmältningen. Sötsyrlig lakritston och funkar fint med kyckling, kalv och äggrätter. Undvik rysk dragon. Den är smaklös!

Citrontimjan – är en hybrid mellan kryddtimjan och stortimjan. Passar fint till desserter med mango, persika, blåbär, björnbär och hallon eller till fläskkött och rökt fisk. Ett galet tips som jag fick av Gertrud Mark från SPISA var att knapersteka bacon, doppa det i choklad och sen strössla över lite färsk citrontimjan. Vad säger du? Vågar vi prova?

Oregano – används flitigt i det Italienska och Mexikanska köket. Gifter sig fint med tomat- och chilirätter och speciellt bra till havssalta musslor.

Citronmeliss – kallas också ”hjärtansfröjd” och sägs ha lugnande effekt på hjärtat. (kanske mest känd som det där gröna bladet man plockar bort från desserten?) men är god att använda till lammfärs och rotfrukter.

Salvia – kan vara besk i smaken, men blir mildare med fett. Fräs den i smör och ät med en färsk pasta och lite parmesan. Går bra ihop med rosmarin och timjan. Fin till gås och anka. Eller varför inte göra en Saltimbocca?

Koriander – är världens mest odlade krydda. Parfymig i smak och doft. Perfekt till mango, fisk och citrus.

Mejram – blommig och söt smak. Passar till färs och inälvsmat.

Kyndel – hör till de äldsta kryddörterna och en del av myntafamiljen. Frisk smak av mentol och fin till desserter med päron eller choklad. Även ypperlig till kålrätter.

3 örtiga tips:

  • Alla örter är individuella och fungerar olika (precis som våra ugnar) läs på om skötselråden ordentligt.
  • Gör ditt eget örtsalt genom att torka dina favoritörter. När torkade mixa sen med havssalt.
  • Gillar du mojitos? Använd chokladmynta istället. Ger mer smak (tycker jag).

IMG_3247 IMG_3249

Bilderna på Pauls fantastiska avsmakningsmeny får du se i nästa blogginlägg!

//Sandra

 

 

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar