Annons
Annons


Lök- och ansjovispaj med västerbottenost – recept

Jag gillar mina pajer utan äggstanning! Vill ha krämighet och så gillar jag de ljumna. Ej varma. Här får du ett recept på en härligt krämig paj med ansjovis, lök och västerbottenost. Sältan från ansjovisen går väl i hand med den mjälla löken!


Lök- och ansjovispaj

6 portioner

1 timme 30 minuter

3 gul lök
1 purjolök
1 msk strösocker
1 burk ansjovis, ca 125 g
200 g naturell färskost
3 dl riven västerbottenost
salt, peppar ev torkad timjan
3 dl matlagningsgrädde
1 pajdeg eller 1 sats hemgjord
valfritt matfett till stekning

Annons

pajdeg grundrecept
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 krm salt
några droppar kallt vatten

  1. Skala och skiva all lök. Skölj bort jorden från purjolöken. Stek riktigt mjuk och låt få färg i en stekpanna med matfett. Tillsätt socker mot slutet. Salta, peppra och om du vill tillsätt 1-2 tsk torkad timjan.
  2. Tryck ut pajdegen i en smord ugnsfast form med kant. Nagga bottnen med en gaffel och sätt i frysen 15 minuter. Förgrädda skalet i mitten av varm ugn på 200° i ca 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
  3. Lägg ner löken i skalet. Lägg ut ansjovisen över. Rör ihop ost med färskost och grädden, klicka ut.
  4. Tillaga i mitten/nedre delen av varm ugn på 175° i 30 minuter. Om mörk mot slutet, täck över pajen.
  5. Servera ljummen eller kall, ej direkt från ugnen. eftersom det inte är några ägg i pajen vill vi att osten ska sätta sig något och pajen blir då härligt krämig.

Recept & bild: Sandra Palmqvist

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar