Annons
Annons


Minska ditt matsvinn!

Att minska på sitt matsvinn är inte bara bra för miljön, det är även snällt mot din plånbok! Här kommer några bra tips!


  1. Att planera sin veckomatsedel är A och O. Då vet du vet vad du ska handla, och när. Försök hålla dig till matsedeln så du undviker impulsköp. Om det känns motigt så börja med 3 dagar i stöten. Viktigast av allt: handla inte på tom mage!
  2. Att köpa storpack av t.ex färs med kort datum, och sen dela upp i mindre egna förpackningar som du sen fryser in är perfekt.
  3. Bara för att det är på extrapris, så betyder det inte att du behöver det. Är det däremot något du brukar äta, så slå till!
  4. Handla så mycket det går efter säsong. Det är billigare, smakar mer och håller längre!
  5. Förvara maten ordentligt. I vintertid är det kanske något som t.o.m får plats på balkongen/uterummet?
  6. Ta inte upp mer än vad du äter. Det tar ca 20 minuter innan mättnadskänslan kickar in.
  7. Släng inte dina matrester! Lite kött/fisk och lite grönsaker över? Om inte en lunchlåda, så kan det bli början till en paj . Börjar osten bli svår att hyvla? Riv ner och frys in.
  8. Gemene man lagar inte mat dagligen med färska kryddor. Satsa på torkade kryddor av god kvalité, då är det bra smak och stuns i dom och du kan använda mindre i matlagningen.
  9. Ketchupen slut? Tror inte det. Skär upp förpackningen och du kan få ut en hel del till!
  10. Börjar brödet bli torrt? Funkar det inte ens att rosta och ätas med ett tjockt lager smör? Släng inte. Skär ner i mindre bitar, torka på 100° i ugnen tills helt torrt och mixa i en matberedare. Voila! Du har ditt eget ströbröd.

Annons

Kram, Sandra

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar