Annons
Annons


Typisk mat på 70-talet

Är du som jag född på 70-talet, så har du haft både bandspelare och VHS. Tittat på programmet Vilse i pannkakan (och överlevt) nog sett och ätit en del fantasifull mat! Vissa minns maten med en nostalgisk och drömmande blick. Andra med fasa och skräck.


Hawaiikassler, fylld paprika och flygande Jakob är alla typiska maträtter som lagades och serverades i svenska hem på 70-talet.
Även fondue och gratinerad falukorv dukades fram. Till dessert minns jag konservpäron ”gratinerade” med After Eight. Mamma Maggies Glace au four minns jag med glädje!

Annons

Många minns maten med skräck, men jag personligen gillade, och gillar, faktiskt flygande Jakob. Och en korv med hög kötthalt och med någon smak, t.ex timjan, är nog inte helt fel att gratinera med lite Gruyere.

Råkostsalladen var även den stor på 70-talet och hälsorekommendationer om att äta 6-8 skivor bröd kom. Och det dracks litervis av mjölk till maten. Det var ingen som pratade om intolerans mot varken gluten eller laktos. När du hade ont i magen så fick man rådet att gå på toaletten, ta en alvedon eller lägga sig ner på sidan. Den berömda ägg- och vindieten har även den sitt ursprung från 70-talet och likaså klassikern urgröpt avokado med räkor.

Så hur minns du? Med fasa eller med en drömmande blick?

PUSS//Sandra
sandrap

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar